The Guardian Forskare inom tankeläsning varnar för framsteg, efterlyser en etisk debatt innan det är för sent

brain1

The Guardian Friday 9 February 2007

Forskare inom tankeläsning varnar för sina egna framsteg
Ett lag av världsledande forskare har utvecklat en teknik som gör det möjligt att genom högupplöst hjärnscanning förutse en människas handlingar. En potentiell användning är stöd för polis och domstolar. Forskarna varnar nu för sin egen teknologi, och efterlyser en etisk debatt innan det är för sent.

I de experiment som nu har lyckats kunde man genom hjärnscanning förutse mycket enkla saker, närmare bestämt huruvida försökspersoner tänkte addera tal som visades för dem eller inte. Träffsäkerheten var 70 procent. Professor John-Dylan Haynes, en av forskarna i projektet och verksam vid Max Planck Institut i Tyskland, understryker att man är långt ifrån att generellt kunna läsa av vilka tankar som helst. “Men vad vi kan göra är att läsa av vissa enkla saker som är mycket användbara i applikationer, såsom enkla intentioner, attityder och känsomässiga tillstånd”, säger han.

Utvecklingen på området går dock oerhört snabbt, och neuroforskarna ger intryck av att vara rädda för sin egen teknologi. De säger enligt nyhetstjänsten News.com och MSNBC att samma teknologi som kan hjälpa en förlamad person att med tankar styra sin rullstol också skulle kunna användas för att avslöja religiös tro, pedofili, rasistiska värderingar, aggressitivitet eller avsikter att begå brott.

“De här teknologierna växer fram och vi behöver en etisk debatt om följderna, så att vi inte en dag tas på sängen av vad vi faktiskt kan göra. Det här kommer de närmaste åren och vi bör verkligen vara beredda”, säger professor John-Dylan Haynes. “Det finns en enorm potential för missbruk av denna teknologi”, säger Judy Illes, som är chef för det neuroetiska programmet på Stanford University.

Ytterligare en forskare inom tankeläsning är Barbara Sahakian, professor i neuropsykologi på Cambridge University i Storbritannien. I en artikel i tidningen Guardian frågan hon sig:

“Vill vi ha ett samhälle som i Minority Report där vi förebygger brott som kanske inte skulle ha genomförts? Många neurologiska forskare inom det här området uttalar sig väldigt försiktigt och säger att det inte handlar om att läsa enskilda människors tankar, och just nu är det sant, men det går framåt så snabbt att det inte dröjer länge innan vi kan läsa av om en person hittar på en berättelse, eller om någon hade för avsikt att begå ett brott med en viss grad av säkerhet.”

Det finns också tänkbara kommersiella tillämpningar för hjärnscanning. Exempelvis talar hjärnforskarna om att företag i en rekryteringssituation skulle kunna avläsa de arbetssökandes inställning till företaget. En sådan tillämpning bedöms av professor Haynes kunna vara verklighet om fem till tio år.

Han sätter fingret på ett av de etiska dilemman som tankeläsning resulterar i: “Vi ser risken för att det här kan bli obligatoriskt en dag, men vi måste vara medvetna om att ifall vi förbjuder det så förnekar vi också människor som inte tänker begå något brott möjligheten att bevisa sin oskuld”.

Kommentar: Vadå “bevisa sin oskuld”? Hur är det med den så kallade oskuldspresumtionen, alltså den gamla grundprincipen i den västerländska rättsstaten att alla är oskyldiga tills det bevisats att de är skyldiga? Ingen medborgare ska behöva bevisa sin oskuld. Här ser vi ännu ett tecken på att oskuldspresumtionen som en konsekvens av ny teknologi håller på att urgröpas.

Fotnot: Den teknologi som beskrivs ovan kallas Functional Magnetic Resonance Imaging. Det här redovisade forskningsprojektet drivs i ett samarbete mellan Max Planck Institut, University College London och Oxford University.

Liknande forskning drivs dock också på andra håll.
OriginalartikelEn kommentar till “The Guardian Forskare inom tankeläsning varnar för framsteg, efterlyser en etisk debatt innan det är för sent”

[...] The Guardian 2007 forskare varnar för sina egna framsteg [...]

Kommentera:

Namn *:
E-post *:
Webbplats:
Kommentar *:
*