SvD Nyheter – Forskare har skapat tankeläsningsmaskin

Forskare har använt gammal teknik för att skapa vad de kallar en “tankeläsningsmaskin”. Med elektroder placerade direkt på hjärnan kan en dator registrera exakt vilket ord en försökspersonen tänker på.

14 maj 2011 kl 20:51 , uppdaterad: 15 maj 2011 kl 09:48

Tekniken kallas ECoG (electrocorticography) och innebär att elektroder placeras under kraniet och hjärnhinnan direkt på själva hjärnan.

ECoG har använts sedan 1950-talet för att dokumentera vilken del av hjärnan som aktiveras vid exempelvis ett epilepsianfall. De senaste åren har elektroderna använts för att med hjärnans hjälp styra proteser.

Men det senaste forskningsområdet är att med hjälp av ECoG visa hur hjärnan behandlar språket och även avkoda våra tankar.

Forskare vid amerikanska Wadsworth Center uppger nu att de kan kombinera tekniken med modern programvara för att på en dator se vilket ord en försöksperson tänker på.

– Det här är både väldigt spännande och samtidigt lite skrämmande. Vi kommer verkligen ganska nära vad människor brukade kalla tankeläsning, säger Gerwin Schalk till radiostationen NPR.

Bland annat kan forskarna följa vad som händer i hjärnan när ett musikstycke spelas och visa att samma hjärnaktivitet upprepas om musiken spelas igen. Datan visar också på samma aktivitet när patienter bara tänker på musikstycket.

– Hjärnan berättar egentligen mer om musiken under de tidpunkter då det inte spelas någon musik, säger Schalk.

Anledningen till att ECoG är så effektivt är att tekniken plockar upp signaler från flera olika delar av hjärnan.

Elektroder som placeras inne i hjärnan är precisa men har bara kontakt med ett visst område. Elektroder utanpå huden håller kontakt med stora områden men där blir informationen inte lika specifik.

ECoG som ligger någonstans mitt emellan innebär en idealisk medelväg. Ett kirurgiskt ingrepp krävs för att placera elektroderna men inget ingrepp görs på själva hjärnan.

Neurokirurgen Eric Leuthardt som arbetat tillsammans med Gerwin Schalk på projektet säger att framsteg på området nu sker i rasande takt.

– Varannan vecka hittar vi något som verkligen får oss att klia oss i huvudet och tycka att vi hittat något häftigt.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/forskare-har-skapat-tankelasningsmaskin_6165203.svdKommentera:

Namn *:
E-post *:
Webbplats:
Kommentar *:
*